11 Ağustos 2013 Pazar

İTALYA'DAN GENÇ ORTA SAHALAR

             
 Uzun zamandır yazı yazamadım ve bu tatili en azından bir yazıyla kapatayım da vicdan azabı çekmeyeyim dedim. Biraz düşündüm ve İtalya ligi kapsamında bir yazı yazmaya karar verdim. Ülkemizde yabancı oyuncu sınırı olduğu sürece bu tür genç oyuncuları keşfetmenin hiçbir işe yaramadığını bilsemde bir gün ülke futbolunun başına futboldan anlayan, siyasilerle yakın olmak için değil futbolun kendisi için oraya gelecek biri gelir umuduyla yinede araştırmaya devam edelim. Biraz orta sahaları güçlendirelim bakalım:

                                    Piotr Zielinski 



   Zielinski , 1994 doğumlu orta sahanın ortasında daha çok ofansif bölgede görev yapan Polonyalı bir cevher. Futbola Polonya'nın Zaglebie Lubin takımının alt yapısında başladı. Lubin'de kendini gösterirken bu sürede Polonya milli takımının bütün alt kategorilerinde forma giydi ve bütün yaş kategorilerinde kendi gibi geleceğin yıldızlarıyla karşılaştı. Avrupanın ilgisini çekmesi çok uzun sürmedi ve Udinese onu alt takımı olan Udinese Primavera 'ya 100 bin euro gibi bir paraya aldı. Geçen sene Serie A'da 319 dakika süre aldı ve bu sene tam anlamıyla Udinese A takımına geçiş yapıyor. Bundan sonra yeteneklerini daha fazla gösterme şansı yakalayacak. Orta sahada daha çok teknik ve oyun görüşüyle ön plana çıkan Zielinski yaşıtlarıyla izlerken bir Iniesta etkisi yaratabiliyor. Bazen sahadaki abilerini bile kıskandıran paslar atan genç Polonyalı oyunu tek hamlesiyle kendi takımı lehine değiştirebiliyor. Defansif açıdan da kötü olduğu söylenemez. Artık futbolda klasikleşen "oyunu her iki yönüyle oynayabilen oyuncu" lafını Zielinski için rahatlıkla söyleyebiliriz.






                                     Ouasim Bouy



  1993 doğumlu Bouy bir Ajax keşfi. Ajax alt yapısının 3 ayrı kademesinde oynamış olan Bouy buraya gelmeden önce (6-15 yaş arası) A.V.V Zeebutgia'da oynadı. Ajax alt yapısında kaptanlıkta yapmış olan Bouy orta sahanın ortasında görev yapmakta. Görev verildiğinde daha ofansif veya daha defansif rollerde de oynayabilen Bouy genel olarak orta sahada sağlam duran boşluk bulduğunda ileri çıkan geride boşluk gördüğünde de orayı doldurmak için geride yer alan daha çok oyun içinde kendi oyun zekasıyla kendi yerini belirleyen bir yapıda. 11/12 sezonunda bonservisini 450 bin euro'ya Juventus aldı ve 12/13 sezonunda Brescia'da kiralık olarak forma giydi. Serie B'de 17 karşılaşmaya çıkan Bouy bu karşılarşmalarda toplam 1128 dakika süre aldı. Sezonu 5 asist ve 1 golle tamamladı. Fas asıllı bir Hollandalı olan Bouy Hollanda 17 ve 19 yaş altı milli takımlarının formasını giydi. Eğer kendini geliştirmeye devam ederse ileride Pogba ile birlikte Juventus'un bel kemiği olabilir.

                                                                                                                                                           



                                     Valerio Verre





  Roma doğumlu olan ve futbol yaşantısına Roma altyapısında başlayan Valerio Verre kiralık olarak Siena'ya giden ve forma şansı bulan Verre 8 Serie A maçında mücadele etti. İtalya'nın 16 ve 17 yaş altı milli takımlarında forma giymiş olan Verre şu anda İtalya 19 yaş altı milli takımında oynamaya devam ediyor. 16 yaşındayken Manchester United'ın onu almak için girişimlere geçtiği biliniyor. Roma , Destro'yu transfer ederken onuda anlaşmanın içine koyarak Genoa'ya gönderdi ve bu senede Udinese aldı. Orta sahada defansif özelliklerinin yanında sahip olduğu hız onu ayıran en büyük özellik. Orta sahada topu alıp aniden hızlanıp tehlikeli bölgeye girerek ya kendi ya da arkadaşlarını golle buluşturabiliyor. Dinamik yapısıyla günümüz futbolunda gereken orta saha profiline sahip bir oyuncu Verre.