2 Ocak 2013 Çarşamba

Ankaragücü'nden Türk Futboluna


  Türk futbolunun son yıllarda en çok konuştuğu konulardan biri Ankaragücü'nün yaşadığı maddi sıkıntılar ve bu sıkıntılardan dolayı yaşadığı düşüş. İlk zamanlar çok fazla Tv programlarına, haberlere konu olsa da artık bu durum herkesin benimsediği bir olay oldu. 2 senedir  " Ankaragücü battı", "Bir çınar devrildi." , " Ankaragücü ligden çekiliyor" minvalindeki gazete haberlerine çok alıştık. Ben bu duruma biraz daha farklı bir açıdan bakıyorum. Belki bazılarınıza çok saçma gelecek ama ben böyle düşünüyorum ve bu andan itibaren yazımın gerçek konusuna giriş yapıyorum. Türk futbolunda yıllardır en büyük sorunlardan biri transferlere harcanan ve özellikle yabancı oyuncu transferlerinde başa bela olan tazminat bedelleri. Türk oyuncu transferlerinde ise Anadolu kulüplerinin kapıyı hep çok yüksek ücretlerden açması artık alışılmış bir durum olmuştur çünkü iyi Türk oyuncu azdır ve az olan her şey değerlidir. Peki genç Türk futbolcu üretiminin çok az olması ve bu sirkülasyonun oluşamamasının nedeni nedir ? Cevap şu an içinizden verdiğiniz cevap gibi çok basit = "genç oyunculara şans vermemek". Şimdi diyeceksiniz ki bu muydu lan yarım saattir oyaladın bizi. Tam olarak bu değil diyeceklerim. Bu genç oyuncu çıkarma konusunda Avrupa da en kilit noktalardan biri alt liglerdir. Bir ligin başarılı olması için alt ligin birazda fabrika gibi olması gerekir ve üst ligi beslemesi şarttır. Türkiye'de en büyük sorunlardan biri bu konuda yaşanmakta ve alt liglerden az sayıda üst lige transfer çıkmaktadır. Durum böyle olunca üst ligdeki topçuların fiyatı normal olarak kendisiyle aynı seviyede ki bir yabancıdan çok daha fazla fiyata çıkmaktadır.Alt lige baktığımız da bu durumun değişmesi adına bir sinyalde göremiyordum ta ki ligin son sırasında yer alan Ankaragücü'ne işte yazının başında bahsettiğim o farklı açıdan bakıncaya dek. Ankaragücü maddi sıkıntılara girdikten sonra neredeyse bütün oyuncularını kaybetti ve yola eski takımdan kalan bir kaç oyuncuya ilave olarak A2 takımdan gelenlerle devam etti. Bu andan itibaren Ankaragücü ligin en güçsüz takımı konumuna geldi ve şu an PTT 1. ligde de yine aynı konumda. Fakat Ankaragücü oynadığı liglerin en güçsüzü konumundayken aynı zamanda en genç takımı konumunuda elinde bulundurdu. Bu süreçte takımda oynayan oyunculardan Süper lig takımlarına transfer olanlar şu şekilde ; Serol Demirhan(24) > Eskişehirspor , Turgut Doğan Şahin(24) > Gaziantepspor , İshak Doğan(22) > Kardemir D.Ç. Karabükspor , Aybars Garhan(21) > Kardemir D.Ç. Karabükspor , Sinan Kurumuş(18) > Beşiktaş , Ümit Kurt(21) > Sivasspor. 


Yani Ankaragücü'nün belkide maddi sıkıntılar olmasa takımda şans bulamayacak 6 genç oyuncu şu an Süper lig takımlarında forma için savaşıyor. Belki bu 6 oyuncunun hepsi başarılı olamayacak ama en azından kendilerini gösterdiler ve bu şansı elde ettiler. Alt yapılarda o kadar şans bulamadığı için körelen daha ortaya çıkmadan kaybolan genç var ki Ankaragücü'nün 2 senedir yaş ortalamasını ve sonuçlarını görünce bu açıdan değerlendirmek istedim durumu.



 Aslında çok ta derin düşünmeye gerek yok şu an Türk futbolunun en değerli futbolcusu olan Arda Turan, 2005/2006 sezonunda Manisaspor'a kiralık verilmese ve orada Ersun Yanal'ın eline düşmese yani o sırada oynama şansı bulamasa belkide şu an yine Serdar Özkan'la aynı takımda Şanlıurfaspor'da ondan çalım atmayı öğreniyor olacaktı. Oha abartma demeyin futbol bu kadar değişken olabilir. Kimin eline düştüğün ve oynayıp oynamadığın siyahla beyaz kadar farkettirebilir. Bu konuda çok dolu olduğumdan dolayı konuyu çok karıştırmış olabilirim ama son olarak yazıyı yazarken farkettim, Ersun Yanal'ı pek sevmesem de bahsi geçen 2005/2006 sezonunda Ersun Yanal'ın Manisaspor'da yaptığı transferlere çok kısa göz atalım: Yaş ortalaması 23.4 olan 26 oyuncu transfer etmiş Ersun Yanal ve bu oyuncuların içinde Yiğit Gökoğlan(16),  Ufuk Ceylan(19), Filip Holosko(21), Arda Turan(18)(kiralık), Selçuk İnan(20), Sinan Kaloğlu(24) gibi oyuncular yer alıyor. Yazımı çok beğenilmeyecek bir cümleyle bitirmek istiyorum: Umarım bütün PTT 1.Lig takımları maddi sıkıntıya girer ve hepsi yaş ortalaması 22'den düşük takımlarla oynamak zorunda kalırlar. Amin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder